İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

Mart 28, 2014

Kredi Masraflarını Geri Almanın Yolları, Başvuru, Dilekçe

Filed under: DİĞERLERİ — Eslem Hukuk @ 3:04 pm
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

2012 yılının verilerine baktığımızda Tüketici Mahkemeleri’ nde açılan davaların sayısının %532 oranında arttığını görmekteyiz. Bu davalarda ilk sırayı ise kredi kartı aidatları ve kredi masrafları almaktadır. Artık on milyonlarla ifade edilen kredi ve kredi kartı kullanıcı sayısı nedeniyle mağdur sayısı da artmaktadır. Banka tarafından haksız olarak alınan masrafların iadesi konusunda gerek Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri gerek Yargıtay tarafından tüketici lehine kararlar verilmesi, verilen bu emsal kararların medyada sık sık yer alması, kamuoyunun bilinç düzeyini arttırmıştır. Ayrıca Hakem Heyetlerine başvurunun ücretsiz olması, Tüketici Mahkemeleri’ ne başvuruda ise makul ücretlerin alınması da bu başvuruların artmasında rol oynamaktadır.

Yeni Kanun Taslağı Yolda

Hükümet birkaç ay önce Tüketici Kanunu Taslağı’yla bankaların müşterilerinden haksız ve hukuksuz aldığı masrafların kaldırılması için düğmeye basmıştı. Yargıtay da zaten yapılan başvurular neticesinde, vatandaştan alınan dosya masrafının haksız olduğuna karar vermiş, alınan bu masrafların 10 yıl geriye dönük olarak vatandaşa ödenmesine hükmetmişti. Taslak hesap işletim ve dosya ücreti, kredi kartı aidatı, sigorta ücreti gibi yaklaşık 30 farklı kalemde alınan ücretlerin kaldırılmasını öngörüyor ancak ne yazık ki sermaye çevrelerinin yoğun lobi çalışmaları nedeniyle hazırlanan yasa taslağı bekletilmektedir.

15 Milyon Vatandaşı İlgilendiriyor

Yargıtay kararına karşın dosya masrafı adı altında aldığı paraları geri ödemeyen bankalar aleyhine yerel mahkemelerde açılan neredeyse her dava tüketicinin elini güçlendirmekte, banka aleyhine ve tüketici lehine kararlar günden güne artmaktadır. Yerel mahkemeler verdikleri kararlarda her türlü kredi kullanıcısının geriye dönük olarak 10 yıllık kredi masraflarını alabileceğine hükmetmektedir. Talep etmeleri halinde son 10 yılda kredi kullanan 15 milyon vatandaş bu haktan yararlanacak.

Bankalar Hâlâ Üç Maymunu Oynuyor

Ancak bankalar hâlâ kararlara karşı görmedim, duymadım, bilmiyorum tavrı sergilemekte. Samsun’dan Yozgat’a, Isparta’dan Kayseri’ye kadar son bir yılda birçok tüketici mahkemesinden masrafların iadesine yönelik onlarca karar çıktı. Bu kararlar sonucunda geri ödemeler yaparak ayrıca dava masrafları ve faizleri de ödemek zorunda kalan bazı bankalar yapılan itirazlarla aldıkları kredi masraflarını hemen iade etmeye başladı. Ancak bazı bankalar ise (özellikle devlet bankaları) ‘dava açın’ diyerek, vatandaşın da dava açma yoluna gitmeyeceğini düşünerek vatandaşları geri çeviriyor.

Bireysel Başvurular Sonuç Doğurmayabiliyor

Maalesef ki çevreden ve tarafımıza başvuran vatandaşlardan gördüğümüz üzere; tüm bu mahkeme kararları, basında çıkan haberler ve bireysel çalışmalarımız bankaların aklını başına getirememekte, tek başına bir dilekçe ile bankaya başvurup kendisinden alınan haksız ücretleri geri isteyen vatandaş banka tarafından dikkate bile alınmadan gerisin geri gönderilmektedir. Ancak bankaya yapılan yazılı itirazın altında bir avukatın ismini ve imzasını gören bankalar, ilk talepte ret kararı verirse avukatın mutlaka dava yoluna gidip haksız alındığı bankaca da bilinen bu ücretlerin tüm faiz ve masraflarıyla birlikte kendisinden geri alınacağını bildiği için ödeme yoluna gidebiliyor.

Yüzsüzlüğün De Bu Kadarı!

Bazı bankalar vatandaştan, ödeme için geriye dönük ücret ve komisyon dökümlerini, döküm için ise 50 lira istiyor. Çünkü bankalar tüm evrakları saklamak zorundalar. Kendisinden alınan usulsüz masrafları tahsil etmeye çalışan vatandaş ise hakkını arayabilmek için bile vatandaşı sömürebilen bankanın iş bu döküm masrafını da duyunca çileden çıkıyor. Ancak belirtmem gerekir ki iş bu masraflarınızı talep ederken herhangi bir makbuz göstermeniz veya bedel bildirmeniz gerekmemektedir. Zira bedel bildirmeden geriye dönük 10 yıllık tüm masrafları talep etmeniz halinde Hakem Heyetleri yahut Tüketici Mahkemeleri zaten bankadan tüm dökümleri resmi olarak istemektedir.

BANKAYA VERİLECEK DİLEKÇE ÖRNEĞİ

………………………….. Bankası ……………………… İli …………………………… Şube Müdürlüğüne

Konu: Kredi masrafları iadesi.

Bankanızın ……… numaralı kredi müşterisiyim. Her kredi işleminde bankanıza, anılan krediye

ait kredi masrafını ödemekteyim. Ancak, çeşitli mahkemeler ve Yargıtay kararlarıyla “Kredi

masraflarının haksız şart niteliğinde ve tüketicilerden tahsilinin haksız olduğu sabitlenmiştir.”

Bu çerçevede;

1- Şimdiye kadar bankanıza yaptığım tüm kredi masrafları ödentilerinin on yıl geriye dönük

dökümünün bir listesinin verilmesini,

2- On yıl geriye dönük olarak kesilen masraf ücretlerinin toplamının yasal faizi ile tarafıma

iadesini,

Aksi taktirde alacağımın faiziyle birlikte tahsili için her türlü mahkeme masrafları ve

avukatlık ücretlerini bankanızdan tahsil etmek üzere yasal yollara başvuracağımı bildiririm.

Saygılarımla,

…./…../2013

Ad, soyad, Adres: İMZA

İş bu dilekçe ile sonuç alamamanız durumunda önce Kaymakamlıklarda bulunan İlçe Hakem Heyetlerine sonrasında ise işi bilen bir Avukata başvurmanızı tavsiye ederim.



ESLEM HUKUK
AVUKATLIK & DANIŞMANLIK
Av. Akın CEYLAN

Yorum Yapın »

Henüz yorum yapılmamış.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.